Blog

Vijesti, inspiracija i savjeti

8 pokazatelja da treba da investirate u obuku iz programiranja

8 pokazatelja da treba da investirate u obuku iz programiranja

07.12.2018 Vladimir Corda

Mnogi stalno zaposleni programeri nisu kodiranje naučili tokom redovnog školovanja. Postoje brojni načini kako da izučite ovaj zanat, ali nijedan ne može da nadomjesti energiju koju osoba mora da uloži.

Koje su to zajedničke karakteristike programera i koji su to pokazatelji da i Ti treba da postaneš jedan?

1. Dobro rješavaš probleme

U samoj svojoj suštini, programiranje predstavlja rješavanje problema. Od vas se očekuje da sami pronađete rješenja, a istovremeno da imate u vidu zadate rokove i budžete. Kako da znate da li ste dobri u rješavanju problema? Pa, da li volite da igrate strateške igre, rješavate zagonetke, igrate šah, video igre itd? Ukoliko je odgovor da, programiranje bi moglo da bude prava profesija za vas.

2. Kreativan/na si

Rasprostranjena je predrasuda da je programiranje logički, ali ne i kreativan proces, no to naprosto nije istina. Naravno da je logički, ali neka rješenja su suviše kompleksna da bi se do njih došlo isključivo logikom. Morate da njegujete inovativnost jer jedan problem ima nekoliko rješenja. Tako da nakon što usvojite osnovna znanja, možete da počnete da se igrate sa kreativnošću i improvizacijom!

3. Voliš da stvaraš/gradiš

Stvarati i graditi nešto svoje je sjajno! Ukoliko volite da znate kako nešto nastaje, kako funkcioniše i često razmišljate kako nešto da unaprijedite, onda ste vi savršen materijal za programera! Zainteresovanost da gradite nešto do nule daje vam motivaciju da usvajate vještine neophodne da te ideje pretvorite u realnost.

4. Interesuje te informatika

Volite da čitate o istoriji kompjuterske nauke, njenim počecima, čitavom konceptu. Važno je razumjeti šta je urađeno do sada, razvijeno i otkriveno. Ako nešto već odlično radi, nema potrebe dorađivati ga. Što znači, ako se upoznate sa onim što su drugi već otkrili bićete mnogo efikasniji u izboru šta želite da stvarate.

5. Zaljubljenik si u tehniku

Ne samo u njen istorijat i šta je do sada primjenjeno, želiš da znaš i pratiš sve tehno vijesti! Bilo da je u pitanju nova verzija pametnog telefona ili kompjutera, kamere, konzole, ti si u toku! Interesujete kako tehnologija može da doprinese svijetu oko tebe i motivisan si da razvijaš inovativne sisteme i proizvode. Interesujete te šta će se dogoditi u budućnosti i razmišljaš na koji način možeš da doprineseš sa svojim poznavanjem tehnike.

6. Timski si igrač

Programiranje zahtjeva mnogo timskog rada. Kodovi moraju da se revidiraju i prečišćavaju zajedno sa timom kako bi ispunili postavljene zahtjeve i kako bi se uklonili “bagovi”. Bilo da radite sa timom u okviru neke kompanije ili ste frilenser za različite klijente, morate biti u stanju da dobro sarađujete sa ljudima. Važno je da možete da prihvatite konstruktivnu kritiku i čujete prijedloge drugih ljudi. Sa druge strane, treba da umijete jasno da predstavite vaše stavove i argumente. Treba da umijete na razumljiv način da objasnite zašto i na koji način ste napravili nešto dovoljno dobro.

7. Imaš dobru memoriju i obaćaš pažnju na detalje

U ovom poslu nema mjesta aljkavosti! Sve je u detaljima, detaljima, detaljima! Čak i jedna tačka viška ili manjka odlučuje da li će kod raditi ili ne.

Osim toga, prilikom pisanja koda, neki problemi će se na prvi pogled činiti potpuno nepovezani. Ali ponekad se pokaže upravo suprotno. Ukoliko dovoljno dugo razmišljate kako da riješite neki konkretan problem, možete da otkrijete da neka rješenja iz prethodnih slučajeva su primjenjiva i ovdje. Kao programer morate da vladate sa mnogo informacija, a da istovremeno razumijete na koji način su one međusobno povezane.

8. Imaš visoku motivaciju i nevjerovatno strpljenje

Programer se ne postaje preko noći. To zahtjeva mnogo vremena, rada, usvajanje novih znanja i strpljenja. Biće trenutaka kada ćete udariti u zid i htjeti odustati, ali važno je da prevaziđete ovu prepreku na najbolji mogući način. Morate da budete organizovani, uporni i visoko motivisani. Prije nego što počnete sa programiranjem, morate da znate “zašto to želite” (koji to problem želite da riješite, koji projekat želite da započnete itd). Ovaj cilj će vam održavati motivaciju tokom čitavog procesa.

Osim toga, čak i kada dosegnete visok nivo znanja i iskustva, učenje programiranja je beskonačan proces, pošto se unapređuje iz dana u dan. To ga čini još izazovnijim i uzbudljivijim!

ZAKLJUČAK

Analizirajući sve ovo iznad, vjerujete da biste bili sjajan programer jednog dana? Ali odakle krenuti?

Postoji mnogo načina da se usvoje znanja iz programiranja i na vama je da odaberete najbolji za vas. On može biti online ili u učionici.

Prijavi se na naš newsletter!