Blog

Vijesti, inspiracija i savjeti

FILIP: “Samo se posvetite, programiranje je odlična prilika!”

FILIP: “Samo se posvetite, programiranje je odlična prilika!”

08.02.2019 Matej Ramuta

Možete li se predstaviti, ko ste i čime bavite?

Moje ime je Filip Potočnik i trenutno radim kao mlađi developer u kompaniji Renderspace.

Pohađali ste SmartNinja kurs i bili ste jedan od najboljih studenata. Možete li ukratko da opišete to iskustvo?

Iskustvo je bilo sjajno. I prije nego što sam upisao kurs pokušao sam samostalno da naučim da programiram, ali nisam uspio. Nisam bio dovoljno istrajan da pređem “prvu stepenicu”. To sam postigao na kursu i počeo da otkrivam novi svijet programiranja .

Dobili ste posao nakon Web development kursa?

Da, jesam. Isprva sam radio početničke zadatke kao što je unos podataka u CMS-u, ali sada radim web sajtove ali i “naprednije” zadatke.

Da li biste rekli da je tačno da Vam je kurs pružio dovoljnu količinu znanja da započnete karijeru programera? Ukratko opišite.

Pohađao sam kurs Web development 1. Tokom ovog kursa dobio sam uvid u ovu oblast, savladao sam osnovne koncepte ovog posla. Imali smo SUPER instruktora Rok Povišča tako da je proces učenja bio veoma zanimljiv. Ja sam stekao dovoljno znanja koje sam mogao sam da primjenim i nastavim da otkrivam nove stvari i samim tim steknem dobru osnovu sa kojom sam mogao da započnem karijeru.

Jeste li naučili neki nov jezik? Koji? Da li biste rekli da Vam je znanje koje ste stekli tokom kursa poslužilo kao dobar alat za učenje drugih jezika?

Da, jesam – javascript i jquery. Pošto sam ja želio da dobijem posao, bilo je lakše da naučim JavaScript i počnem od frontend-a, a ne bakcend-a. Meni lično Frontend više odgovara, ali super je znati neke osnove i backend-a i razumijeti kako stvari funkcionišu u tom dijelu. Informacije koje sam dobio tokom kursa su veoma korisne jer sam naučio koncepte koji se primjenjuju u programiranju i mogu “veoma lako” da se prenesu na druge jezike .

Koji su Vaši ciljevi kada je programiranje/kraijera u pitanju?

Kada je programiranje u pitanju, moj kratkoročni cilj je da steknem znanje iz oblasti Frontend tehnologija tako da mogu da kažem za sebe da sam Frontend programer. Ovo je moj cilj za naredne dve do tri godine. Viši cilj, koji je i dugoročan, je iOS development. iOS development me oduvijek privlačio, još kad nisam bio programer, tako da bih volio da počnem da programiram za ovaj operativni sistem.

Imate li neki savjet za one koji tek kreću na “put” da postanu programeri?

Nemojte da jurite, osnove svakog jezika/tehnologije su vrlo važni. Samo se posvetite, programiranje je odlična prilika!

Prijavi se na naš newsletter!