Blog

Vijesti, inspiracija i savjeti

Koji je najbolji programski jezik za početnike?

Koji je najbolji programski jezik za početnike?

25.01.2019 Matej Ramuta

Koji je najbolji programski jezik za početnike?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje početnici postavljaju. Šta onda (kao početnik) da radite kada si postavite ovo pitanje?

Tražite odgovore preko Googla, pitajte na forumima, pitajte prijatelje i poznanike koji već znaju da kodiraju.

Koje odgovore obično dobijate? Svako predlaže svoj omiljeni jezik kao onaj s kojim treba da počnete ili predlažu onaj s kojim su oni počinjali.

Ovo stvara samo još veću konfuziju, jer dobijate toliko različitih odgovora. Ko je u pravu?

Svi i niko.

Svi (veći) programski jezici mogu (u nekom trenutku) da Vam osiguraju posao. Takođe, kada ste profesionalni programer radićete sa mnogo različitih programskih jezika. Niko ne radi i zna samo jedan.

Stoga, umjesto da učite jedan programski jezik, bolje je da učite koncepte programiranja. Koncepti ili osnove koje su zajedničke svim (ili većini) programskih jezika. Kada savladate ovu osnovu biće Vam mnogo lakše da se prebacujete sa jednog na drugi jezik.

OK, ali sada dolazimo do drugog pitanja: koji jezik je najbolje odabrati za učenje ovih (opštih) osnova?

Moje mišljenje: počnite sa Python-om.

Zašto?

Uglavnom zato što on posjeduje jednostavnu i čistu sintaksu.

Predavao sam programiranje mnogim početnicima i ukoliko bih koristio jezik kao što je JavaScript, mnogo vremena bi se trošilo na traženje izostavljenih zagrada i zareza, umjesto da fokus bude na osnovama programiranja.

Zašto ne HTML & CSS?

HTML & CSS su odlični jezici za početnike, ali to nisu programski jezici. HTML je markup jezik, a CSS je jezik za stilizaciju. Bez obzira na to, oni su odličan način da se upoznate sa pisanjem kodova i svakako smatram da treba da naučite HTML & CSS. Ali kada odlučite da učite programiranje, počnite sa Phyton-om.

Prijavi se na naš newsletter!